Syariat

Doa Tidur dan Doa Bangun Dari Tidur (Termasuk Panduan Rumi)

Pinterest LinkedIn Tumblr

Membaca doa tidur dan doa bangun tidur adalah amalan sunnah yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. Kebaikannya bukan sahaja mendapat pahala kerana beramal dengannya, malahan doa tidur juga boleh melindungi kita daripada gangguan jin atau syaitan semasa tidur.

Tidur boleh dianggap mati seketika kerana ketika ini roh keluar keluar dari badan. Menurut Ibnu Katsir dalam tafsirnya menyatakan , ” Allah s.w.t menjelaskan, Dia mematikan hamba-hamba-Nya dalam tidur mereka pada waktu malam sebagaimana ditegaskan di dalam surah az-Zumar, ayat 42.”

ٱللَّهُ يَتَوَفَّى ٱلۡأَنفُسَ حِينَ مَوۡتِهَا وَٱلَّتِي لَمۡ تَمُتۡ فِي مَنَامِهَاۖ فَيُمۡسِكُ ٱلَّتِي قَضَىٰ عَلَيۡهَا ٱلۡمَوۡتَ وَيُرۡسِلُ ٱلۡأُخۡرَىٰٓ إِلَىٰٓ أَجَلٖ مُّسَمًّىۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَأٓيَٰتٖ لِّقَوۡمٖ يَتَفَكَّرُونَ   

Surah Az-Zumar: Ayat 42

Maksudnya: Allah (Yang Menguasai Segala -galanya), Ia mengambil dan memisahkan satu-satu jiwa dari badannya, jiwa orang yang sampai ajalnya semasa matinya, dan jiwa orang yang tidak mati: dalam masa tidurnya; kemudian Ia menahan jiwa orang yang Ia tetapkan matinya dan melepaskan balik jiwa yang lain (ke badannya) sehingga sampai ajalnya yang ditentukan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan Allah bagi kaum yang berfikir (untuk memahaminya).

Berikut adalah doa tidur dan doa bangun tidur serta beberapa amalan lain yang boleh diamalkan:

Doa Tidur

doa tidur
Bacaan rumi: Bismillahi r-rahmani r-raheem.
Bismika allahumma ahya wa amuutu

Maksudnya:Dengan nama Allah, yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. Dengan (menyebut) nama-Mu, Ya Allah, aku hidup (tidur) dan aku mati.

Beberapa amalan tambahan yang boleh diamalkan

Selain doa tidur ini, beberapa amalan seperti dibawah ini juga boleh diamalkan atau dibaca sebelum tidur:

1. Membaca ayat Kursi

ayat kursi

Maksudnya: Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap Hidup, Yang Kekal selama-lamnya mentadbirkan (sekalian makhluk-Nya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisi-Nya melainkan dengan izin-Nya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka., sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmu dan kekuasaan-Nya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi darjat kemuliaan-Nya), lagi Maha Besar (kekuasaan-Nya).

2. Membaca surah al-Ikhlas, al-Falaq dan an-Naas (3 qul)

Surah al-Ikhlas

surah al-Ikhlas

Maksudnya: Katakanlah (wahai Muhammad): ” Tuhanku ialah Allah Yang Maha Esa;(1) “Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat; (2) “Ia tiada beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan; (3) “Dan tidak ada sesiapapun yang serupa dengan-Nya” (4).

Surah al-Falaq

Maksudnya: Katakanlah (wahai Muhammad): “Aku berlindung kepada (Allah) Tuhan yang menciptakan sekalian makhluk; (1) “Dari bencana makhluk-makhluk yang Ia ciptakan; (2) “Dan dari bahaya gelap apabila ia masuk; (3) “Dan dari kejahatan makhluk-makhluk yang menghembus-hembus pada simpulan-simpulan (dan ikatan-ikatan); (4) “Dan dari kejahatan orang yang dengki apabila ia melakukan dengkinya” (5).

Surah an-Naas

Maksudnya: Katakanlah (wahai Muhammad): “Aku berlindung kepada (Allah) Pemulihara sekalian manusia; (1) “Yang Menguasai sekalian manusia; (2) “Tuhan yang berhak disembah oleh sekalian manusia;(3) “Dari kejahatan pembisik penghasut yang timbul tenggelam;(4) “Yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia; (5) “(Iaitu pembisik dan penghasut) dari kalangan jin dan manusia” (6).

Doa Bangun Dari Tidur

doa bangun tidur
Bacaan rumi: Bismillahi r-rahmani r-raheem.
Alhamdu lillahil ladzii ahyaana ba’da maa amaa tanaa wa ilahin nusyuuru

Maksudnya:Dengan nama Allah, yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan kami sesudah mematikan kami; dan kepada-Nyalah tempat kembali.”

Adab-adab Sebelum & Ketika Hendak Tidur

Antara beberapa amalan yang diamalkan dan diajar oleh Rasulullah s.a.w adalah:

  • Tidur dalam keadaan berwuduk.
  • Tidur dengan mengiring ke kanan.
  • Membaca Ayat al-Kursi.
  • Membaca 3 qul.
  • Membersihkan tempat tidur.
  • Membaca doa tidur.
  • Memaafkan orang lain sebelum tidur.

Akhir Kalam

Marilah kita bersama-sama beramal dengan amalan semudah ini. Mudah-mudahan kita mendapat rahmat dari Allah s.w.t dan terlindung daripada gangguan jin dan syaitan.

Wallahu a’lam